Čítajte o tom, ako je čakanka obyčajná (Cychorium intybus) dobrá pri anémii, ochoreniach pečene alebo pri zlom trávení ale aj ako sladidlo pre diabetikov.
👉video, fotoAutorom všetkých textov, fotografií, vídeí a perokresieb na tejto lokalite je dr.Ondrej Chreňo. Neoprávnená distribúcia akéhokoľvek textu alebo obrazového materiálu je chránená autorským zákonom.
Bylinné kúry s obsahom čakanky:
(pre bližšie informácie kliknite na kúru)
- Červenokamenská bylinná detoxikačná, očistná kúra
- Bylinná kúra na ochorenia dýchacích ciest
- Prírodná kúra na zápalové ochorenia čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída)
- Bylinná kúra na zlepšenie trávenia
- Bylinná kúra na podráždený pankreas (zápal pankreasu)
- Bylinná kúra na podráždený žlčník (zápal žlčníka)
- Bylinná kúra na zlepšenie stavu pri celiakii
- Prírodná kúra na regeneráciu pečene
- Prírodná kúra na regeneráciu organizmu pri žltačkách
- Prírodná kúra na regeneráciu organizmu pri mononukleóze
- Bylinná kúra na zápaly prínosových dutín
Spýtajte sa, ako vyzdravieť:
Čakanka obyčajná (Cychorium intybus) rastie najmä pozdĺž poľných ciest. Podľa povesti je čakanka začarovaná dievčina s peknými modrými očami, ktorá beznádejne čakala za svojim domom na poľnej ceste a dúfala, že konečne príde jej milý z vojny. Ale on neprichádzal a dobré víly sa už nemohli dívať na to, ako sa dievča trápi, tak ju radšej začarovali a premenili na čakanku. Odvtedy popri všetkých poľných cestách vyrastá čakanka s krásnymi jasnými modrými kvietkami.
Kvety čakanky rýchlo odkvitajú, ale nové rýchlo pribúdajú a tak je byľ neustále rozkvitnutá. Pri daždivom počasí sa všetky kvety uzatvoria a neuvidíme ani jeden.
Liečivá je celá byľ aj s koreňom. Čakanka zlepšuje chuť do jedla, lieči chorý žlčník a pečeň, dáva do poriadku celé trávenie. Upravuje zlú konzistenciu žlče, čistí žlčník a priaznivo vplýva na regeneráciu narušených pečeňových hepatocytov, ktoré sú dôležité pri metabolizme a odbúravaní odpadových látok. Čakanku môžeme použiť pri všetkých zápaloch tráviacich orgánov, ale aj pri zápale dýchacích ciest. Pomáha pri anémii, zlom krvnom obraze, ochoreniach sleziny, čistí krv.
Koreň čakanky obsahuje veľa inulínu, zásobného škrobu, ktorý si mnohí mýlia s inzulínom. Inulín má celkom iné chemické zloženie ako inzulín. Podobnosť názvov je celkom náhodná. Inulín neznižuje cukor v krvi ale ani ho nezvyšuje, preto je inulín svojou sladkou chuťou vhodný pre diabetikov na sladenie potravín.
Kvety čakanky rýchlo odkvitajú, ale nové rýchlo pribúdajú a tak je byľ neustále rozkvitnutá. Pri daždivom počasí sa všetky kvety uzatvoria a neuvidíme ani jeden.
Liečivá je celá byľ aj s koreňom. Čakanka zlepšuje chuť do jedla, lieči chorý žlčník a pečeň, dáva do poriadku celé trávenie. Upravuje zlú konzistenciu žlče, čistí žlčník a priaznivo vplýva na regeneráciu narušených pečeňových hepatocytov, ktoré sú dôležité pri metabolizme a odbúravaní odpadových látok. Čakanku môžeme použiť pri všetkých zápaloch tráviacich orgánov, ale aj pri zápale dýchacích ciest. Pomáha pri anémii, zlom krvnom obraze, ochoreniach sleziny, čistí krv.
Koreň čakanky obsahuje veľa inulínu, zásobného škrobu, ktorý si mnohí mýlia s inzulínom. Inulín má celkom iné chemické zloženie ako inzulín. Podobnosť názvov je celkom náhodná. Inulín neznižuje cukor v krvi ale ani ho nezvyšuje, preto je inulín svojou sladkou chuťou vhodný pre diabetikov na sladenie potravín.
Spýtajte sa, ako vyzdravieť: